November 2024
M T W T F S S
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
No events

Zoeken

Hardwarebeleid Secoczo

Overwegingen bij formuleren hardwarebeleid voor Senioren Computer Club Zuidoost

 

Beleid, en wat wil je

Toen ik nog in de Ledenraad van de woningbouwvereniging Nieuw Amsterdam zat, werden vragen van de Ledenraad door het Bestuur altijd afgewimpeld als ze over concrete gevallen gingen. Alleen over Beleid mochten vragen gesteld worden. Het bestuur hield zich bezig met Beleid. Wie in het bestuur wilde, moest Beleidsmatig Kunnen Denken. Maar hoe beoordeel je beleid? Door te kijken of het beleid in hypothetische gevallen datgene oplevert wat voor je gevoel logisch en rechtvaardig is en datgene zal opleveren wat je wilt. Maar wat willen we? Dat is juist de vraag. In de statuten zou je het uitgangspunt verwachten. Artikel 2 (het doel): het bekend maken met het gebruik van computers voor vijfenvijftigplussers door de mogelijkheid de leden (en de bezoekers) de kans te geven zelf achter een computer te zitten. Zij tracht dit doel te bereiken door:

- de mogelijkheid te geven om een computer, zo mogelijk, met korting, aan te schaffen

- het verzorgen van cursussen

- het uitgeven van een clubblad.

De computer is bijna nog een doel op zich, terwijl die, zeker nu, slechts het middel is om toegang te krijgen tot verschillende toepassingen, waarvan de toegang tot internet een van de belangrijkste is. Maar bij dat internet is ook meteen weer de vraag: “Wat doe je ermee?”. Volgens de statuten is zo’n beetje alles doel, als het maar met een computer te maken heeft.

Conclusie: we kunnen de statuten ongemoeid laten, tenzij we wel heel bijzondere dingen willen. Als er toch een statutenwijziging komt, zou het leeftijdscriterium moeten worden bekeken en alsmede de manieren waarop het doel bereikt kan worden (onze hoofdactiviteit staat er bijvoorbeeld niet. Het is ook handig om een zinnetje toe te voegen als “op alle andere manieren”).

Een doel dat niet in de statuten staat, maar eigenlijk nog aan de artikel 2 vooraf gaat, is de overleving van de club. Het gevoel bestaat dat het huidige ledental te klein is. In mijn idee is ook de kwaliteit niet genoeg. Verder zijn sommige leden eigenlijk een soort donateur; financieel dragen ze bij, maar dat is nu (gelukkig) iets waar geen nood bestaat. Hoeveel van deze leden eigenlijk geen gebruik van hun lidmaatschap maken, is me overigens niet bekend. Dit zijn wel de leden die je makkelijk kwijt raakt, maar wil je ze eigenlijk wel behouden?

Verschillende invalshoeken

Het beleid voor hardware en software kan vanuit verschillende standpunten bekeken worden:

  1. Vanuit de leden/bezoekers
  2. Vanuit de begeleiders
  3. Vanuit de docenten
  4. Vanuit de cursisten
  5. Vanuit de systeembeheerders
  6. Vanuit het bestuur
  7. Vanuit de Venser
  8. Vanuit de subsidieverstrekker
  9. Vanuit de mogelijkheden van de techniek
  10. Vanuit clubs als de fotoclub

Hieronder worden de punten wat uitgewerkt. Een discussie of brainstorm hierover zal ongetwijfeld meer aan het licht brengen. Uiteindelijk zal van al deze wensen en mogelijkheden een plan moeten worden gemaakt.

Ad 1, vanuit de leden/bezoekers

Bezoekers brengen tegenwoordig vaker hun eigen apparaat mee om op het internet te gaan. Daar is het lokaal niet echt op ingericht. Wat je nodig hebt is een plek voor je laptop of tablet met de mogelijkheid je oplader makkelijk in een stopcontact te steken; een kant-en-klare oplader van de club zou nog mooier zijn. Verder moet er snel genoeg draadloos internet zijn en moet je met redelijk wat mensen tegelijk draadloos kunnen internetten, via de nieuwste protocollen. Wij hebben een traag internet; hoeveel gelijktijdige verbindingen ons Wifitoegangspunt aan kan weet ik niet; wij hebben geen 5 Ghz band; wij bieden geen IPv6. Hoe de verdeling van de prioriteiten tussen bedrade en draadloze verbindingen is, weet ik niet. Het aanbieden van een bedrade netwerktoegang is geen makkelijk uit te voeren idee, dat strookt niet met de huidige manier van toewijzen van IP-adressen (op deze manier hebben we trouwens geen invloed).

Sommige bezoekers willen ook printen, daar is m.i. geen probleem. Ik weet alleen niet of de scan-mogelijkheid van de printer gebruikt wordt.

Voor de bezoekers aan de bedrade PC’s geldt dat we wat achter lopen: geen USB-3, vrij trage machines, geen aanraakschermen, traag internet, geen IPv6, geen SSD’s waardoor een herstart niet zo snel is als zou kunnen.

Qua geïnstalleerde software heb ik nauwelijks problemen gehoord. Of het moet iets zijn om een Apple-bestand met de extensie .pages te openen.

Verdere geuite wensen en vragen ken ik niet, maar daar moeten de begeleiders alert op zijn.

Wellicht zijn er zaken waar men in grote getale op af komt, maar die we niet hebben.

Welke specifieke zaken we voor bezoekers van het inloopspreekuur moeten hebben, weet ik niet. Wellicht bepaalde Apple-apparaten voor het makkelijker transport van bestanden vanaf een iPad.

Ad 2, vanuit de begeleiders

Als ik begeleider was, zou ik het toejuichen als overal Deep Freeze op zou staan, dat scheelt zo een kwartier met afsluiten. Bovendien is er dan meer eenheid in het PC-park.

Ad 3, vanuit de docenten

De beamer zou vanuit elke PC benaderbaar moeten zijn en een beter beeld moeten geven (meer pixels en zonder randen die er af vallen).

Het beeld op de smartphone of tablet zou je met de beamer moeten kunnen weergeven. Dat kan met TeamViewer, maar dat is niet overal standaard geïnstalleerd.

Een tabletcursus zou niet gebonden moeten zijn aan het computerlokaal voor internettoegang. Een Mifi o.i.d. zou daarvoor kunnen zorgen.

Ad 4, vanuit de cursisten

De standaardopstelling, waarbij je over een tafeltje naar de meester kijkt, ontbreekt. Je kan moeilijk aantekeningen maken of je boek lezen en tegelijk de docent en je beeldscherm in de gaten houden.

Ad 5, vanuit de systeembeheerders

De software waarmee de computer in een vaste uitgangssituatie wordt teruggezet, Ghost, is verouderd. Het is zeer de vraag of Ghost gebruikt kan worden op nieuwe PC’s, die geen BIOS maar een UEFI hebben en schijven met een GPT-indeling ipv. een MBR-indeling.

Het aanbrengen van updates of upgrades kan niet tijdens de gewone opening, dat zou het internet­verkeer veel te veel belasten. Het downloaden van updates duurt sowieso te lang.

Het verplaatsen van bestanden tussen PC’s duurt te lang doordat het netwerk een maximale snelheid heeft van 100 Mb/s. Of dit alleen aan de switch ligt, of dat ook de bedrading hier een rol in speelt, is met niet duidelijk.

De backup van elke PC staat op die PC zelf. Als de harde schijf kapot gaat, is de backup ook meteen weg. Een centrale bestandsserver (met UPS) voor alle backups zou beter zijn. Dit speelt des te meer als elke PC anders is ingericht; nu zijn de meeste Windows 7-PC’s nog een soort quasi-backup van elkaar.

Over de toekenning van IP-adressen hebben we weinig zeggenschap. We moeten werken met vaste IP-adressen in het bedrade netwerk. Dit is ingesteld in de router in het hok naast de computerruimte. Daar kunnen we fysiek noch softwarematig bij. Deze instelling is overigens afgesproken met de Venser.

Ad 6. vanuit het bestuur

Administratie gebeurt op PC20. Wellicht zou alles van de club op deze PC te vinden moeten zijn.

Het backuppen van deze PC is nu erg handmatig, op een externe harde schijf. Beter is bijvoorbeeld een backup in de cloud, maar daarvoor moet je wel een fatsoenlijk snelle internetverbinding hebben.

Ad 7, vanuit de Venser

Bewoners van de Venser mogen gebruik maken van de maandagmiddag. Rolstoeltoegankelijkheid is wel het minste dat nodig is.

Verder wilde de Venser ons Wifi-signaal min of meer aan bekenden ter beschikking stellen, maar dat lijkt niet meer nodig las er een centrale Venser-Wifi komt.

De vaste IP-adressen die wij hanteren, moeten liggen in een bepaalde range.

Overige wensen zijn me niet bekend.

Ad 8, vanuit de subsidieverstrekker

De gemeente wil de burgers digitaal vaardig maken. Wij zouden daar een aardige rol in kunnen spelen. Hopelijk brengt overleg met de gebiedsmakelaar (Guno Nimmermeer) meer concreets dan deze algemene constatering. Anderzijds moet dit niet ontaarden in hulp bij invullen van online belastingformulieren.

Ad 9, vanuit de mogelijkheden van de techniek

De ontwikkelingen gaan nog steeds razendsnel en wij willen niet achterblijven. Enkele zaken zijn al genoemd (SSD, IPv6, Mifi, aanraakschermen). Andere zaken zijn ver van ons bed (quantum computers, Big Data, IoT, etc.). Maar misschien dat er dingen toch opeens doorbreken, zoals de mobiele telefoon, waarvan velen in de begintijd zeiden er nooit mee gezien te willen worden. Domotica, 3D-printen en robots zouden nog verrassingen kunnen brengen.

Ad 10, vanuit clubs als de fotoclub

Snelle machines met veel geheugen en een hele goede videokaart zijn wat je nodig hebt. Er schijnt geen standaard foto- of filmbewerkingsprogramma gebruikt te worden.

Rob Spiekerman, 13 februari 2016