Zoeken in de website

Computerclub
Kalender
Mei 2020
M D W D V Z Z
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Agenda
19 juni 2020n02:00PM - nBegeleiders/Bestuursvergadering
19 juli 2020n02:00PM - nBestuursvergadering

Secoczo quo vadis

Secozo, quo vadis,

Secozo werd opgericht in 1998. In een tijd dat al heel wat mensen een computer thuis hadden staan. Maar vooral de ouderen, die op hun werk nog nooit zelf met de pc om waren gegaan kwamen heel wat problemen tegen waar ze zelfstandig niet mee om konden gaan. Daarvoor was Secozo een oplossing. Een lokaliteit waar meerdere pc’s (desktops) waren opgesteld waarop naar hartenlust geëxperimenteerd kon worden. Bij problemen waren er begeleiders beschikbaar die voor veel problemen wel een oplossing hadden.
Nu, na meer dan 15 jaar is er veel veranderd. Eerst kwamen, naast de desktop pc de laptops en notebooks. Daarna de iPad en andere tablets. En niet te vergeten de smartphone. En elk type pc kreeg zijn eigen gebruiker.

Even terug naar het begin van de computerclub, 1999
De herinnering en een vluchtige blik in een PC-Totaal uit die tijd laat het volgende zien:
• Desktops maken de dienst uit
• Laptops en notebooks volgen maar zijn nog peperduur (drie tot vijfduizend gulden)
• Crt schermen is de regel, flatscreens zijn nog erg duur ( 2 tot 5 duizend gulden)en niet zo betrouwbaar
• Van iPad of andere tablets is nog geen sprake
• Er zijn wel mobiele telefoons maar nog geen smartphones
• Geen Wifi
• Internet en e-mail staan nog in de kinderschoenen
• Internetsnelheid 5 tot 10 Kbits/sec (nu het duizendvoudige)
• Pc dichtheid onder particulieren: hoofdzakelijk hobbyisten
• Veel ouderen van toen hadden in hun werkzame leven nog niet met pc's te maken gehad.

Welke oudere, anno 2016 koopt er nog een desktop pc?
Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst eens kijken wat het gebruikerspatroon is van de gemiddelde oudere gebruiker. Kijken we naar de leden en regelmatige bezoekers van onze club dan zien we dat in negen van de tien gevallen er gebruik gemaakt wordt van internet. Hetzij voor het bekijken van internetsites, hetzij voor het werken met (web)mail. Als tweede activiteit, maar toch maar voor een kleine minderheid komt foto's bekijken, organiseren en bewerken. Van alle andere toepassingen zoals tekstverwerken, spreadsheets, scannen en kopiëren wordt maar sporadisch gebruik gemaakt.
De bezoekers komen dus om te internetten. In sommige gevallen kunnen ze dat thuis ook maar ontberen dan - waar nodig - assistentie van een ter zake kundige begeleider.
Met de komst van wifi is met een tablet ook prima - wellicht nog beter - toegang te krijgen tot internet. Het enige nadeel hierbij is de beperktere mogelijkheid om zaken te archiveren. Maar dat is blijkbaar niet de eerste zorg van de gemiddelde internetgebruiker. Kijken we naar de toekomst dan zal waarschijnlijk in dat gemis voorzien worden.

Mensen wegwijs maken op internet heeft twee aspecten.

Als eerste is het het omgaan met het gereedschap: de pc, de tablet en niet te vergeten ook de smartphone. Het gaat daarbij om twee heel verschillende procedures. Enerzijds het toetsenbord en de muis. Het scherm heeft daarbij alleen maar de functie van het 'laten zien'. Anderzijds het aanraakscherm. Geen toetsenbord en muis, maar met de vingers op het scherm.
Bovendien is het besturingssysteem verschillend. Apple en Android voor de tablets, Windows voor de pc. Windows heeft met Windows 10 een besturingssysteem voor zowel pc als tablet. Voorlopig zijn er echter weinig tablets die met Windows 10 uitgerust zijn.
Het tweede aspect is het bekend worden met de structuur van internet. Hoe is het opgebouwd, wat kan wel of niet en hoe navigeer je door alle mogelijkheden die internet je biedt. Dit is onafhankelijk van hoe je daar met je vingers door navigeert.

Wat was de functie van Secozo tot nu toe?
Veel leden hadden nog geen pc en hadden er ook beroepsmatig nog geen ervaring mee gehad. Ze kwamen naar de club om daar voorzichtig kennis mee te maken. Daarbij werden ze bijgestaan door begeleiders die hun de weg wezen en bijstonden wanneer er problemen optraden. Spelenderwijs (dikwijls letterlijk) werd zo kennis gemaakt met het werken met de muis en het toetsenbord. Regelmatig werden er trainingen gegeven waarin vooral het omgaan met het Windows besturingssysteem werd beoefend. Tekstverwerken, internet en e-mail kwamen daarbij ook aan de orde. Leden konden na het volgen van zo'n training zelfstandig aan de slag.
Een aantal jaren is er ook een training fotobewerken gegeven. Ondanks de grote belangstelling daarvoor zijn maar weinig leden met de zo verworven kennis aan de slag gegaan. De pc in z'n klassieke vorm - kast, scherm, toetsenbord en muis - was, en is nog steeds het belangrijkste gereedschap.

Wat is de nieuwe situatie?
De meeste mensen hebben ervaring met de pc maar voor thuisgebruik (en ook daarbuiten) wordt steeds meer gebruik gemaakt van een tablet, een smartphone en soms nog een laptop of notebook. Die dingen zijn handzaam en kunnen overal mee naar toe genomen worden. De opkomst van wifi zorgt ervoor dat vrijwel overal, zonder problemen toegang is tot internet. Wat is er gemakkelijker dan zo'n ding mee te nemen naar de club.om daar samen met een begeleider de gewenste instellingen te realiseren. Dus niet op een pc van de club leren en dan het geleerde thuis, op een pc die misschien net iets anders is, in de praktijk brengen. Met daarbij de mogelijkheid dat de helft alweer vergeten is en de andere helft toch weer verkeerd wordt ingesteld.
Er zal dus aanzienlijk minder belangstelling zijn voor de club-pc's. Ook al omdat die anders bediend worden dan tablets. Slechts een kleine uitstervende minderheid zal de club-pc nog gebruiken voor internettoegang.
Willen we de mensen met hun nieuwe speeltje – de tablet - als lid behouden of aantrekken dan zal er dus ruimte geschapen moeten worden voor die tablets. En de begeleiders zullen in het gebruik hiervan getraind moeten zijn.
Een bijkomend aspect is dan, dat er in het computerlokaal, met niet-clubeigen materiaal gewerkt gaat worden. Hoe gaan we om met situaties waarbij er al dan niet door toedoen van een begeleider een tablet stukgaat of in ernstige mate ontregeld wordt. Ook het onbedoeld verdwijnen van (soms betaalde) app's is mogelijk. Al zal dat zo'n vaart niet lopen, het moet toch duidelijk zijn hoe we daarbij met de verantwoordelijkheden van club en begeleiders omgaan.
Pc's zullen nog wel gebruikt worden voor fotobewerking en beheer (vanwege de betere weergavekwaliteiten van het scherm en de ordeningsmogelijkheden van Windows), voor uitgebreide correspondentie, voor genealogie onderzoek, voor complexere berekeningen en bestandsbeheer. Dit laatste betreft hoofdzakelijk semi professioneel gebruik. Dat er binnen de club weinig vraag is naar dit soort gebruik blijkt wel uit het feit dat we de daarvoor benodigde software niet standaard op onze pc’s hebben staan.
Steeds meer instellingen waar iedereen mee te maken heeft (belastingdienst, verzekeringen, banken) gaan voor de communicatie met hun klanten over - of zijn al overgegaan - van papier naar digitale middelen. Het betekent voor de gebruiker dat het bezit van, en de omgang met de pc of tablet van vrijblijvend overgaat in noodzakelijk. Hoewel een tablet voor deze zaken gebruikt kan worden is de klassieke pc vooralsnog een betere keuze vanwege de betere mogelijkheden van ordening en archivering .

Waar moeten we naar toe? (en consequenties)

Doorgaan op de oude voet
Consequenties:
- Verouderend en afnemend ledenbestand
- Te zijner tijd de pc’s vervangen door nieuwe pc’s

Overschakelen naar half pc, half tablet etc.
Consequenties:
- Minder leden die afhaken
- Niet alle pc’s vervangen en plaatsen openlaten voor werken met een tablet.
- Het heeft waarschijnlijk weinig zin om zelf tablets aan te schaffen; de leden brengen hun eigen tablet mee
- De begeleiders moeten nog altijd een toegevoegde waarde hebben .d.w.z. voldoende kennis hebben van omgang met tablet of iPad.

Aansluiting zoeken bij een andere club
Consequenties:
- Zelfstandigheid in het geding. Afhankelijk van afspraken en vorm van samenwerking
- Nog altijd leden of voor iedereen toegankelijk
- We hebben natuurlijk ook nogal wat te bieden: lokaal, pc’s, begeleiders

Opheffen
Consequenties:
- Bedenk het maar

Nog andere mogelijkheden?

© 2016 Senioren Computer club Zuidoost. All Rights Reserved.