template2

SeniorWeb Amsterdam Zuidoost

Kalender
November 2018
M D W D V Z Z
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
Agenda
15 nov 2018n02:15PM - 05:00PMnBestuursvergadering
20 dec 2018n02:15PM - 05:00PMnBestuursvergadering

Nieuwsbrief 2017 - 3

Lees hier de pdf versie

 Korting op contributie

Een paar besparingstips om mee te beginnen. Ook voor 2018 geldt weer de regeling dat wie zijn contributie vóór 15 november 2017 betaalt, niet € 24,00 hoeft te betalen, maar slechts € 22,00. Het verschil zou de club anders kwijt zijn aan het aanmaken en versturen van acceptgiro­kaarten. Dus u bespaart uzelf geld en de club (en dan met name de penningmeester) moeite.

Gratis lid van Seniorweb

De tweede tip geldt voor die leden, die niet ook lid zijn van Seniorweb. Vanwege het 20-jarig bestaan geeft Seniorweb een lidmaatschap cadeau (een regulier lidmaatschap kost € 31,00 per kalenderjaar). Bij een bezoek aan de computerruimte in de Venser mag de begeleider u hiervoor een bon geven. Het gratis lidmaatschap geldt tot eind 2018. Vergeet de begeleider u dit aan te bieden? Vraag er dan om, hoe eerder u lid bent van Seniorweb, hoe langer u daarvan kunt profiteren.

Het lidmaatschap van Seniorweb staat los van het lidmaatschap van de Senioren Computer Club Zuidoost. Bij ons kunt u veel meer zelf bepalen wat er moet gebeuren, heeft u toegang tot het clublokaal met de computers, de bibliotheek en niet de vergeten de vertrouwde bege­leiders en krijgt u korting bij cursussen en trainingen.

Internetperikelen in het computerlokaal

In Nieuwsbrief 2017-1 ([1]) werd al verslag gedaan van de problemen de we ondervinden met de internetverbinding op de club. Nu wil het niet meteen zeggen dat er iets mis is met de internet­verbinding als de ingetikte URL (bijv. www.computerclubzuidoost.nl) in Edge, de Inter­net Explorer of een andere webbrowser niet direct leidt tot het tonen van een webpagina. Vooral vlak na het aanzetten is een computer erg met zichzelf bezig. Je moet dan denken aan zaken als indexeren, defragmenteren, scannen van de schijf door het antivirusprogramma of updates zoeken en vervolgens binnenhalen voor diverse programma’s. Klikt u maar eens met rechts op de taakbalk onderin en start dan Taakbeheer op. Vooral Windows 8.1 en Windows 10 geven dan na “Meer details” en dan tabblad “Prestaties” een aardig overzicht van wat er allemaal gebeurt op de achtergrond. Helaas zijn deze processen steeds minder in de hand te houden en het lijkt wel of er ook steeds meer komen.

Anderzijds is de snelheid van de internetverbinding van T-Mobile ook wel minder geworden. De beloofde snelheid van 4G (20 Mb/s) hebben we nooit gehaald, maar 14 Mb/s was in het begin normaal. Tegenwoordig is 7 Mb/s al veel. Waarschijnlijk komt dit omdat T-Mobile agressief klanten heeft geworben voor zijn mobiele internet, dat dus nu door veel meer mensen gedeeld moet worden.

Welke van de twee effecten de meeste invloed heeft, is niet direct te zeggen. Wel is het bestuur op beide fronten druk bezig. Bij het effect van de zware achtergrondprocessen laten ook de begeleiders zich niet onbetuigd. Het eerder aanzetten van de computers en het niet elke dag terugzetten van een (soms maanden oude) image zou al moeten helpen. Uit de verslag­legging zou moeten blijken hoeveel.

Worstelen met de website

Een ander punt dat de volle aandacht van het bestuur heeft, is de website. Sinds de website in Joomla is herbouwd, was toch het algemene gevoel dat deze niet lekker in elkaar zit. Het is wel veel makkelijker geworden onderhoud te plegen en aanvullingen te doen, maar het fundament wringt. Eigenlijk zou iemand met ervaring hier eens naar moeten kijken. Nu is er in de Bijlmer een organisatie van gepensioneerde professionals die op vrijwillige basis ondersteuning aan­bieden op velerlei terreinen. Zo is er ook een ex-ICTer met ervaring in webdesign beschikbaar. Het bestuur hoopt binnenkort met deze voormalige webdesigner om de tafel te kunnen zitten.

Ideeën gevraagd

In de eerste Nieuwsbrief van dit jaar werd geschreven over een Android tablet, die in eerste instantie is aangeschaft om de begeleiders hiermee ervaring op te kunnen laten doen. Ook is aan enkele leden een demonstratie gegeven. Nu ligt deze tablet alweer enkele maanden te verstoffen in de kast. Zonde! Het bestuur zou wel kunnen bedenken wat er dan mee kan gebeuren, maar misschien hebben de leden wel veel betere ideeën. Bij deze dus de oproep om uw idee kenbaar te maken bij het bestuur.

Wat hierboven staat is niet alleen van toepassing op de tablet, naderhand is er ook nog een iPad gekocht, waar nu eigenlijk ook niets meer mee wordt gedaan. Ook hiervoor kan uw idee gebruikt worden. Stuur uw idee, liefst per e-mail, aan het secretariaat (zie kop).

Cursussen en trainingen

In de afgelopen maanden heeft een aantal mensen, leden en niet-leden, belangstelling getoond voor een cursus of training Windows 10, iPad of Android. Een dezer dagen, helaas later dan gepland, zal bij deze personen gepeild worden of er nog steeds belangstelling is. Bij voldoende aanmeldingen zal ook daadwerkelijk een cursus of training georganiseerd worden.

Videobewerking op PC05 en PC06 mogelijk

Op PC05 was altijd het videobewerkingsprogramma MovieMaker beschikbaar. Dit programma maakt echter onderdeel uit van het niet meer ondersteunde Windows Essentials. Als toekomstige vervanger is daarom het open programma Open Shot Video Editor op PC06 geïnstalleerd. MovieMaker kan nog wel gebruikt worden, maar tot hoe lang is onbekend.

Dag papieren krant

O

nlangs heb ik een nieuwe iPad gekocht. U weet wel, zo'n plat schoot- of tafel­computertje waarmee je heel gemakkelijk op internet komt en ook je e-mail pro­bleem­loos kunt lezen en afhandelen. Een nieuwe iPad, niet omdat de oude het niet meer deed - hij was zes jaar oud en ik kon er eigenlijk nog alles mee - maar gewoon om weer eens wat nieuws te heb­ben. Na de bestel­ling – na­tuur­lijk via inter­net - en de su­per­snelle afle­ve­ring was er de fase van de inge­bruikname. Iets wat heel wat meer tijd in beslag nam dan de aankoop. Persoon­lijke ge­gevens invul­len, apps instal­leren of over­zetten en nog het een en ander. Tot mijn ver­bazing wist, nadat de Wifi operationeel was, de nieuwe iPad een hele hoop van me. Zo kwam bv mijn hele per­soon­lijke adresboek tevoorschijn. Waarschijnlijk binnengehaald van mijn smartphone.

Tot de apps die ik moest installeren behoorde ook die van de digitale krant. Ik lees dagelijks de papieren krant en voor het gemak, het kost immers niets extra, was de digitale versie al enkele jaren op mijn oude iPad geïnstalleerd. Gemakkelijk voor in de caravan op buitenlandse vakan­tie­adressen waar een papieren versie steeds moeilijker te vinden bleek. Maar toch als tweede keus. Thuis was de papieren krant nog altijd favoriet. Ik had mijn nieuwe iPad ook niet gekocht om daar verandering in te brengen. Maar de praktijk bleek anders. Ineens liet ik thuis de papieren krant ongelezen liggen. Ik had immers de digitale versie al bekeken. En, niet alleen bekeken maar ook gelezen.

Het helderder scherm, het grotere contrast, de scherpere letters, de kleurrijkere foto's, dat alles zorgde ervoor dat ik moeiteloos de hele digitale krant doornam. En daarna dus geen behoefte meer had aan de papieren versie, die pas in de bus viel nadat ik digitaal al alle informatie tot me genomen had. Nou ja, de laatste pagina werd nog even opgeslagen om de dagelijkse sudoku in te vullen. Daar heeft de digitale krant (voorlopig) nog geen oplossing voor.

Het lijkt onontkoombaar dat deze ontwikkeling zich voortzet. De papieren krant zal zonder meer het einde van zijn levenscyclus bereiken. Digitaal heeft veel voordelen, ook voor de kran­ten­maker. Geen papierkosten, geen peperdure drukkerij, geen bezorgkosten. En bij belangrijk nieuws kan de krant supersnel zijn voorpagina aanpassen. Als eenmaal de digitale krant de strijd gewonnen heeft zal ook de lay-out van de krant wel wijzigen. Nu nog is het een een-op-een kopie van de papieren versie. Zonder de beperkingen van de papieren krant zal de manier van presenteren op het scherm zich aanpassen aan de specifieke en veel ruimere mogelijkheden die het digitale scherm biedt.

Ik heb het hier steeds over de iPad. Dat is nu eenmaal mijn persoonlijke ervaring. Maar ik denk dat ik met een willekeurig ander modern tablet tot dezelfde conclusie zou kunnen komen. Al zijn er natuurlijk altijd kwaliteitsverschillen, die ik hier door gebrek aan ervaring niet kan benoemen.

Voor de vakantiegangers is het nog even wachten op een betere en vooral snellere wifi­verbinding op veel vakantieplaatsen. Mijn ervaring is dat op heel wat campings die met 'Wifi beschikbaar' reclame maken, de verbinding zo traag is dat, zoals een medecampinggast me eens zei, de nieuwe editie van de krant al uit is voordat de oude editie in zijn geheel is binnengehaald.

Dit stukje is 'geschreven' op mijn iPad. Het gaat nog net wat moeizamer dan op de pc, hoofdzakelijk vanwege het minder handzame toetsenbord. Maar het gemak van het ding op je schoot compenseert dat ruimschoots.                                                                                                                                        Kees Somers

Tip van Rob: voorkom gehannes met wachtwoorden

Z

it u ook wel eens te grommen van ergernis, als de computer uw wachtwoord weer niet pakt? En slaat u zich dan ook met de vlakke hand op uw voorhoofd, onder het uitroepen van “Stom, stom, stom!”, als dan blijkt dat de Caps Lock weer aan staat? Hier volgen enkele tips om dat te verhinderen, althans te verminderen.

Op de eerste plaats zie je tegenwoordig soms, als je met Edge of Internet Explorer werkt, aan het einde van het wachtwoordveld een oogje () staan. Even er op klikken, soms zonder de linker muistoets los te laten, en het wachtwoord wordt zichtbaar en je weet meteen wat er aan de hand is. Een iets omslachtiger manier is het om het wachtwoord eerst in te voeren in Kladblok en dit dan met Knip en Plak in het wachtwoordveld in te voeren. Wie een wacht­woord­manager gebruikt, zal deze hulpmiddelen overigens niet zo gauw nodig hebben.

Heel handig is het om ervoor te zorgen dat er een signaal klinkt als je de Caps-Lock-toets indrukt. Dat is te regelen door te gaan naar Toegankelijkheid in het Configuratiescherm, daar te kiezen voor Wijzigen hoe het toetsenbord werkt (of Het toetsenbord eenvoudiger in het gebruik maken) en dan een vinkje te zetten bij Wisseltoetsen inschakelen. Bij Caps Lock inschakelen hoor je een hoge toon, bij uitschakelen een lage toon. Herhaaldelijk en steeds sneller indrukken van deze toets doet mij altijd denken aan de eerste maten van de Vogeltjesdans, maar dit terzijde.

Er is nog een instelling die roet in het eten kan gooien en dat is als je ongemerkt tegelijk de Windows-toets en de spatiebalk indrukt. Daarmee schakel je over naar een ander toetsenbord, als dat er is. Juist bij de tekens die geen letter of cijfer zijn, willen de diverse toetsen­bord­indelingen verschillen. Met dezelfde toetsencombinatie kan je natuurlijk ook weer terug­scha­kelen.                                                              Rob Spiekerman

([1]) Mocht u deze Nieuwsbrief niet meer hebben? Op de website (www.computerclubzuidoost.nl) zijn de meest recente edities van de Nieuwsbrief terug te vinden.

© 2016 Senioren Computer club Zuidoost. All Rights Reserved.